1: مدیریت فروش
مدیریت فروش را میتوان اصلیترین فعالیت در شرکت پخش دانست که معمولا بر عهده مدیر فروش و همچنین سوپروایزر فروش است. در مدیریت فروش فعالیتهای مختلفی انجام میشود که از جمله آنها میتوان به برنامهریزی، سازماندهی، جذب و استخدام ویزیتورها، توسعه، تهیه بانک اطلاعاتی مشتریان، مسیربندی ویزیتور، هدایت نیروهای فروش، گزارشدهی و گزارشگیری اشاره کرد. البته در برخی از سازمانهای پخش مویرگی بسته به نوع سازمان ممکن است که چندین لایه مدیریتی وجود داشته باشد. این موضوع بسته به اندازه سازمان و چارت سازمانی پخش مویرگی دارد که بعدا در مورد آن صحبت میکنیم.
2: برنامه ریزی فروش
فرایند برنامه ریزی فروش در دومین مرحله از فرایندها و استراتژی شرکت پخش قرار میگیرد. البته زمانی این کار انجام میشود که شرکت ابتدا از یک برنامه جامع و استراتژیک برخوردار شده باشد.
3: حسابداری فروش و تحصیلداری
این کار معمولا توسط واحد مالی یا واحد فروش انجام میشود. فعالیتهایی از قبیل ثبت و صدور فاکتور فروش، ثبت و صدور اسناد حسابداری فروش، کنترل تراز مشتریان، تهیه گزارشهای مورد نیاز و برخی موارد دیگر.
4: حسابداری
فرایند برنامه ریزی فروش در دومین مرحله از فرایندها و استراتژی شرکت پخش قرار میگیرد. البته زمانی این کار انجام میشود که شرکت ابتدا از یک برنامه جامع و استراتژیک برخوردار شده باشد.
5: سفارش گیری
سفارش گیری یکی از مهمترین فرایندهای شرکت پخش محسوب میشود. در این بخش باید دقت شود که سفارشهای مشتریان متناسب با درخواست آنها باشد و به موقع ارسال شود. دریافت سفارش از مشتریان و ارسال آن به واحدهای مرتبط از جمله انبار نیز فرایند مهمی است که معمولا به وسیله اپلیکیشن ویزیتوری یا سایر نرمافزارها انجام میشود.
6: حمل و نقل
فرایند لجستیک و حمل و نقل به حمل کالا به محل مشتری اشاره میکند که پخش مویرگی را از سایر روشهای فروش متمایز میکند. بخش بسیار قابل توجهی از هزینههای شرکت پخش مربوط به این بخش است. بنابراین کاهش هزینهها در این بخش همواره یکی از استراتژی های شرکت پخش موفق است.
7: انبارداری
انبارداری نیز بخش قابل توجهی از هزینههای شرکت پخش را شامل میشود. از آنجا که بسیاری از کالاهای مصرفی توسط سیستم پخش مویرگی پخش میشود؛ بنابراین نقش انبارداری در حفاظت از کالاها و جلوگیری از فاسد شدن آنها بسیار حیاتی است.
8: تامین کالا و زنجیره تامین
شرکتهای پخش معمولا یا واردکننده کالا هستند یا تولیدکننده یا آنکه از منابع داخلی آن را تهیه میکنند. به هر روشی که کالاها تهیه شوند؛ فرایند تامین آنها بسیار حیاتی است. این فرایند معمولا شامل سه مرحله مدیریت اطلاعات و هماهنگی در فعالیتها؛ مدیریت لجستیک و فرایندهای فیزیکی انتقال کالا و در نهایت مدیریت روابط با تامینکنندگان است.
9: اداری و مدیریت
این بخش بیشتر مربوط به سازمانهایی است که از بلوغ لازم برخوردار هستند. واحد اداری بیشتر فرایندها و فعالیتهای مربوط به منابع انسانی و کارگزینی، مدیریت تدارکات و ملزومات اداری و مصرفی و مدیریت بخش خدمات را بر عهده دارد.
نویسنده:
رضا سلیمی
مدیربازاریابی و فروش
مدرس و مشاور صنعت پخش